söndag 26 januari 2014

Uppföljning veckans mat vecka 4

Menyn ändrades något men såg i original ut såhär:

MÅNDAG
Korv stroganoff med touch av mango chutney och ris


TISDAG
Kycklingwok med äggnudlar och ketjap manis
byttes ut mot våfflor eftersom lunchen på förskolan varit ost och skinkpaj av vilket min dotter inte ätit en bit. Hon hade druckit ett glas mjölk och ätit lite sallad. Att på det servera ytterligare en rätt som jag vet att hon inte skulle äta kändes onödigt.

ONSDAG
Linssoppa med potatis och bacon

TORSDAG
Ugnspannkaka
byttes ut mot lördagens köttfärsbiffar och kokt potatis.

FREDAG
Tjälknöl och potatis i ugn

LÖRDAG
Köttfärsbiffar och bulgursallad
blev rester av tjälknul och hemodlad mandelpotatis. Himmelskt gott!

SÖNDAG
Rester

Veckan handling låg bra till ett par dagar men sen blev det ett besök till ett annat ICA när jag ändå passerade där de har läskessensen vi brukar köpa och likaså engångssilar till duschen. Det blev också lite mer bakprodukter så hipps vipps hade det handlats för 300 kronor till. Det var ju kanske sådär. Å andra sidan har vi nu läskessenser för ett tag så man inte frestas åka enkomt för att handla det och likaså de här mycket behändiga extrasilarna att ha i duschen. De är dyra, 20 kronor styck, och det vore bra att hitta ett sätt att återanvända dem vilket jag ska klura på här framöver. Men absolut ska jag ha dem då vi sen jag köpte dem första gången har sluppit duschöversvämning för att mitt långa hår har orsakat stopp i avloppet.

På det hela en bra matvecka ändå. Det som möjligtvis har saknats är sallad och grönt till maten. Vi har haft en vitkålssallad som jag inte riktigt vågat äta av eftersom jag ammar. En ny månad närmar sig vilket blir ett bra avstamp för en riktigt riktigt snål period då varje smula ska sparas och tas omhand och inga onödiga och oplanerade saker ska hamna i korgen. Ska ta nya tag med att baka själv så får vi se vart vi hamnar.

måndag 20 januari 2014

Veckans mat vecka 4

Veckans lista innehöll mjölk, grädde, frukt, flingor, ättikssprit och socker. Förutom det så köpte jag två korvringar, två paket makaroner, ketjap manis, mango chutney, torrjäst, vaniljyoghurt och äggnudlar. Äpple och banan fanns på extrapris så det blev veckans frukt och grädde köpte jag både laktosfri och vanlig. Fredag är nämligen Snålmors födelsedag så det vankas möjligheter till kalas och därför ska det bakas, även för gäster som inte tål laktos. Lämpligt nog så var en av veckans kortvaror grädde för 5 kronor paketet, det tackar vi för! Korven och makaronerna var också kortvaror som var ytterst förmånliga att stoppa ner i korgen. Jag hade också lite procent på grädde och flingor visade det sig så det blev ytterligare någon krona billigare, det var ju fiffigt!

Summa: 366 kronor

Vi har ju nu ett tag försökt äta mer av det som finns hemma vilket gått relativt bra tycker jag, förra veckan var det till och med som så att det enda som fanns hemma att äta förutom köttprodukter var en förpackning bulgur och potatis. Det är förstås inte så bara men nu talar vi om ett hem som i normala fall utan större problem skulle kunna mätta en skolklass i en vecka eller två bara på det som finns i förråden. Snålmor är en mathamstrare och ibland kan det vara klokt att låta förråden sina en smula för att vara säker på att inget blir för gammalt. Jag har också haft en del funderingar på vilket system som är det klokaste, det finns nämligen lite olika rön om hur man handlar och konsumerar smartast och mest prisvärt men det sparar jag till ett separat inlägg.

Det absolut egentligen nödvändiga denna vecka var mjölk, grädde och socker. Hade jag handlat bara det hade vi kommit undan mellan 100-150 kronor någonstans. Det verkligt lyxiga som köptes in var nog yoghurten, mango chutney och ketjap manis som vi på alla sätt och vis hade kunnat vara utan, däremot tycker jag att det kan vara värt det för att få in lite fler smaker i vår matlagning så jag ser det som en investering. Något som jag blev väldigt sugen på men avstod ifrån var gula russin. Jag har vanliga russin hemma och kan gott äta upp dem först. Jag hittade också väldigt exklusiv korv med hög kötthalt och lyxig kryddning på hyllan med mat som snart går ut och därför prissänkts men det blev ändå ganska dyr korv och jag tyckte inte att det kändes motiverat att köpa den. Fast nyfiken på om den är god, det är jag verkligen. :)

Tidigare har jag alltid publicerat veckans mat i efterhand men nu tänkte jag försöka handla, planera och publicera och istället utvärdera efteråt hur det faktiskt gick och blev. Jag kommer ihåg bättre om jag planerar i förväg och gör också roligare mat än om jag ska bestämma och hitta på dag för dag som det kommer, då blir det väldigt lätt bara samma.

MÅNDAG
Korv stroganoff med touch av mango chutney och ris

I en receptbok hittade jag ett recept på kyckling och mango chutney. Det lät väldigt gott och jag tänkte att man skulle kunna pröva och se vad smaken gör för en korvbit i sås. Vitkål hade vi hemma och det gjorde jag råkostsallad på, saftade till den med apelsinbitar som är väldigt gott till kål just.

TISDAG
Kycklingwok med äggnudlar och ketjap manis

ONSDAG
Linssoppa med potatis och bacon

TORSDAG
Ugnspannkaka

FREDAG
Tjälknöl och potatis i ugn

På sin födelsedag får man bestämma maten och tjälknöl är ju riktigt mumsigt tycker jag! Älgköttet kommer från frysen och potatisen är det sista av vår egenodlade så det ska avnjutas under andakt!

LÖRDAG
Köttfärsbiffar och bulgursallad

Bulgur, lök, soltorkade tomater blir smaskigt till köttfärsbiffar som redan finns klara i frysen, en lat kalasdag ska det såklart vara!

SÖNDAG
Rester

söndag 19 januari 2014

Utmaningen 21-24

Det blir svårare att komma på saker att göra sig av med, framförallt eftersom jag inte vill räkna typ att ta ut soporna vilket man ju gör i vilket fall som helst. Men skam den som ger sig, jag kämpar på! Nu är bara 11 dagar kvar på utmaningen, ska bli spännande att se vad mina köpstoppskompisar har tänkt om sitt rensande!

 Dag 21 Dotterns strumpor-
Hennes fötter är små för åldern och har precis som mina vuxit långsamt men nu har de gjort ett skutt och plötsligt var många sockpar för små! Nu var många slitna och hamnade därför iofs i pysselpåsen som stannar i huset men kommer användas upp som pysselmaterial så jag beslöt att det räknades. I pysselpåsen lägger vi trasiga och nötta kläder som det inte löns att laga och de får man sedan klippa och skapa fritt med. Min dotter är väldigt kreativ och leker gärna modedesigner och inredare så det går åt en del material under en vanlig vecka.

Dag 22 Examenspresent
 En god vän till mig har tagit examen och jag ville förstås förära honom en present! Detta sammanföll med att jag kunde se en bok och en skiva försvinna ur min ägo och så var ytterligare två prylar borta ur mitt hem! Fyra om man räknar de två marmeladburkar jag också gav bort. Eller fem om man ska vara noga och räkna den skojiga tavlan jag gjorde åt honom av en gammal ram.

Dag 23 DVDfilmer
Något som blivit väldigt populärt under hösten är att starta välgörenhetssidor på internet, ofta genom sociala medier. Huruvida man ska stötta dem eller inte är en högst politisk diskussion som jag inte tänker utveckla något större resonemang kring i det här inlägget men jag kan kort sagt säga att jag väljer att stötta så länge inte staten tar ett bättre ansvar. Nu städade jag bland mina DVDfilmer och gav bort en hög till en kvinna som administrerar en sådan sida i mitt närområde. Filmerna blir presenter till vuxna som har det jobbigt, oftast är det barnen man vill ha saker till men en liten present till de vuxna brukar också ingå i hjälpen. Det tycker jag är fint och jag har sannerligen filmer så det räcker och blir över.

Dag 24 Smink till dotterns leklåda
Jag har något helt galet med sminkprodukter för att vara en otroligt flärdlös typ. Jag är duktig på att sminka och vet hur man gör men ids helt enkelt mycket sällan nuförtiden. Men förr så använde jag själv rätt mycket makeup och köpte framförallt ofta på rea för att det var roligt att ha lite udda färger och dylikt. Min dotter har alltid längtat efter att sätta klorna i detta smink och det har varit ett hett debattämne genom åren. Nu rensade jag och lät henne få det som jag inte använder vilket förstås var en pytteliten bråkdel bara . Lyckan. :)

Veckans vettiga val

Precis som med latheten kring maten har latheten slagit sina klor även i att dokumentera de kloka val jag gjort under veckan! Det kan vara både val som sparat pengar och/eller känts bra för själen. Jag har noterat saker i ett block men inte varit duktig och skrivit direkt här vilket gör att jag förstås omedelbart glömmer bort dem. Men nu tar vi nya tag!

Bilreparationer
Kylan har sedan förra helgen slagit klorna i Norrland vilket gjorde att reglaget på fläkten i bilen jag oftast kör frös fast. Det har aldrig hänt förr och jag tog såklart i för kung och fosterland och försökte vrida allt till rätta. Det slutade enbart med att jag vred av reglaget och den stackars mannen fick bege sig ut i -25 och byta reglage. Det är tur att han är snäll och händig! Att köra en äldre bil är inte särskilt lyxigt men sjukt billigt. Framförallt om man kan något om bilar så man själv kan göra reparationerna. Det kan inte jag men jag ska iallfall få pröva skrota en bil själv för att försöka lära mig mer om hur en bil är uppbyggd och hur saker sitter ihop. Förhoppningen är att jag ska känna mig lite mer bekväm med bilar efter det.

Olja i flaska
Jag har ganska torr hy och använder därför en speciell duscholja för att spara min stackars hud. Jag har köpt refillpåsarna eftersom olja i flaska är gräsligt dyrt och tveksamt värt pengarna. Istället så tog jag en tom flaska med pumpkork som det tidigare var hudkräm i och hällde i oljan i den. Fungerade alldeles utmärkt!

Foton på extrapris
Snart är det jul igen och då ska det som vanligt delas ut julklappar till släktingar som uppskattar att få kort av våra barn. På en loppis för några veckor sedan hittade jag mängder av ramar för halva loppispriset så det blev ju inte alls dyrt! Sen hittade jag en kupong med extrapris på framkallning av kort så då var det ju bara att börja rensa bland foton på datorn och beställa. Visst är det tidigt att tänka på julklappar nu men det lönar sig i längden.

Biblioteket
Besökte biblioteket vilket jag knappt gjort sedan min sjukskrivning då jag haft svårt att orka läsa. Bibliotekarien började mitt besök med att stryka en skuld på 300 kronor då han förstod varför jag inte varit där på länge och varför böckerna då varit sena. Tackar tackar!

Vi lånade böcker till både mig och det stora barnet och hittade också filmer som verkade roliga. Bibliotek är faktiskt en av de mest helvärda platserna som finns. Jag lånade böcker om odling, mat och lite hobbypyssel. Det finns så många saker jag skulle vilja fördjupa och lära mig mer om att jag måste välja känner jag. Men det är roligt att låna böcker och läsa och tänka på vad man skulle kunna göra om man hade obegränsat med tid, till exempel bygga små hus av lera och glasspinnar!

Hobbymaterial
I samband med jobbet med kommande juls klappar och lite pyssel till alla hjärtans dag och lite annat så förstod jag behovet av investeringar i bland annat hobbyfärg. Jag ville också ha några rullar papperstejp, så kallad Washitejp, och började leta runt lite på nätet. Panduro hade många läckerbitar men efter att ha surfat lite och rannsakat mig själv insåg jag att det jag EGENTLIGEN behövde var billigast och enklast att hitta på Jula och ICA Maxi. Det hade jag aldrig fått veta om jag inte undersökt saken och även om det tog tid, för det gör det att leta efter priser och jämföra, så kommer jag inte att köpa en massa saker som jag egentligen inte behöver men vill ha bara för att ha dem. Jag kommer att köpa det jag behöver och inte mer.

Examenspresent
En vän tog examen och jag gav honom gåvor som jag noga valt ut att passa honom och var både sånt jag gjort själv; marmelad, köpt begagnat; en vansinnigt rolig bok av en författare han gillar och något nytt; en skiva med bok om artisterna och lite annat smått och gott. Den sistnämnda hade jag egentligen köpt till mig själv efter branden men har inte velat använda för att jag varit rädd att repa skivan och andra fåniga saker. Då bestämde jag mig för att jag var för rädd om den för att jag skulle må bra av det och gav den istället till min vän som älskar jazz. Han blev väldigt glad och det blev jag med. Idag känns det inte alls jobbigt att skivan inte ägs av mig längre, jag är bara glad över hur lycklig min vän såg ut igår när han öppnade paketet.

lördag 18 januari 2014

Veckans mat vecka 3

Veckan inleddes med handling på måndagen i samband med ett besök på vårt närmsta bibliotek. Jag kom dit med ambitionen att köpa kattmat, mormorssaft, mjölk, toalettpapper och flingor.
Förutom det så tillkom clementiner för 10 kr/kg, grädde för halva priset, pasta på extrapris, grillad kyckling på extrapris, pommes strips, huvudvärkstabletter, ris på extrapris, keso och hallonyoghurt.

Slutsumma: 441 kronor.

Man kan ju alltid argumentera för vad som är verkligt nödvändigt och inte men om jag tvingades välja det som var absolut viktigast skulle jag välja kattmat, mjölk och toapapper. Nu var inte toapapperet akutslut eller så men eftersom vi bor som vi bor är det en vara man rätt ogärna blir utan. Den grillade kycklingen och pommes strips var nog det lyxigaste som köptes och där föll jag verkligen till föga för priset på kycklingen. Pommes kändes gott till och är något som barnet äter utan större tjafs vilket kändes skönt just den dagen då barnet inte hade någon bra dag. Utifrån detta ändrades vår meny lite till se ut såhär:

Måndag: Grillad kyckling, pommes, stekt vitkål
Vitkål är nog en av de mest användbara grönsaker som finns, förutsatt att man tycker om smaken. Den går bra att använda både varm och kall, i detta fall strimlad och stekt som tillbehör. Vill man hålla igen på kalorierna är en bra ide att välja bort pommes strips och istället äta vitkål till.

Tisdag:Middagspaus-pastagratäng

Onsdag:Kycklingsallad
Måndagens kyckling blev nu en sallad tillsammans med pasta, tomat, äpple och apelsin.

Torsdag:Sambalkyckling med ris
Kycklingfile från frysen, grädde för halva priset som blandats med chilisås och sambal oelek och kört i ugnen. Serveras med ris. Enkelt och gott!

Fredag:Spagetti och köttfärssås

Lördag:Examensfest

Söndag:Rester

fredag 17 januari 2014

2014 års utmaningar!

2013 var ett spännande år tycker jag. Jag var sjukskriven i början av året till följd av att under en mycket lång tid inte lyssnat på min kropps signaler och ställt helt galet höga krav på mig själv. Det här beteendet är så integrerat i mig att jag har lite svårt att tro att jag någonsin blir helt fri men bättre har det blivit och än bättre kan det bli.

Det blev iallafall så att jag var sjukskriven och hann tänka mycket på vad som egentligen är viktigt för mig riktigt; vad betyder något när vi skalar bort allt annat? Därför läste jag också mycket böcker om trädgård och hushållsekonomi eftersom de sakerna intresserar mig och så hamnade jag också i en köpstoppsgrupp via sociala medier som kom att betyda mycket för mig och mitt behov av att tänka på det liv vi lever. 

Det jag ville uppnå 2013 var att spara pengar för att ha en buffert under min föräldraledighet, uppnå ett större lugn i min vardag genom att leva långsammare och föda ett välskapt barn. Det där sista kunde jag ju inte själv påverka men jag la till exempel snusdosan på hyllan i samband med att jag upptäckte att jag väntade barn vilket såklart var bra. Jag blev också bättre på att säga nej utan att ha dåligt samvete, lärde mig slappna av medvetet, gick stresskurs och upptäckte att jag verkligen gillar mitt jobb. Bufferten växte bra och jag hade i princip köpstopp. De pengar jag la ut under 2013 var i regel kopplade till familjens behov, väldigt få saker köptes till mig "bara för att". Det var svårt ibland att avstå men för det mesta gick det väldigt bra.

En bonus som dök upp var att jag började baka allt i brödväg själv, en god vana som tyvärr tog slut i samband med sonens födsel då jag blev rätt sliten av komplikationer kopplade till förlossningen. Jag hoppas orka återuppta den eftersom det dels var ekonomiskt bra men också för att det var trevligt. Jag gillar verkligen att baka och hålla på.

2014 då?
Jo, jag har funderat och funderat. Köpstopp som jag tänkt mig det tidigare, alltså inget som helst köpande av något som inte är helt livsnödvändigt, är nog bra på sitt sätt men jag vet inte om jag tror på det som självändamål bara för att liksom. Ibland måste man ju köpa för att spara i förlängningen och vissa saker går inte att göra utan investeringar. Till exempel vill jag köpa lite hobbyfärg och lack för att kunna måla saker jag gjort och vill ge bort i present. Däremot ska man såklart fundera igenom sina inköp noga och kontrollera det någotsånär bästa priset på saker.

Jag har ägnat en del av 2013 åt att rensa och städa bort sådant som jag tyckte var onödigt överflöd vilket jag tyckte var väldigt skönt! Det kommer jag att fortsätta hålla som en röd tråd tror jag, framförallt som jag upptäckte att jag mår generellt sett bättre när det är ordning och reda och städat i huset. Inom ordningsrörelsen "Fly Lady" som bäst kan beskrivas som ett tolvstegsprogram för slarvpellar och slarvmajor talar man om det första steget "Shine your sink", alltså håll din diskho ren och snygg. Jag har prövat litegrann och måste hålla med om att det ger positiva bieffekter. Om diskhon är ren och snygg och fräsch är det inte så trevligt eller roligt att ha hela diskbänken full med skräp och skrot.

Förutom att hålla huset i ordning skulle jag behöva hålla mig själv i ordning genom att verkligen sköta om min kropp och min hälsa på allra bästa vis. Det kommer inte helt naturligt för mig men jag tror att det vore bra om det blev så. Motion, bra mat och vila är grundstenar som man sen kan bygga mycket positivt med. Ett led i detta är också att konsumera så lite socker som möjligt då jag VET att det är som ett gift för mig. Jag älskar socker i alla dess former. Godis, läsk och glass, bullar, kakor och alla läskiga saker som innehåller socker utan att det är egentligen uppenbart. Jag har flera gånger fått sockeravgifta mig själv, alla gånger med gott resultat efter ett tag vad gäller både ork och vikt.

Skriva är viktigt för mig. Jag får utlopp för mycket kreativa tankar, reder ut intrasslade tankar och gör rätsida på saker när jag skriver. Under flera års tid var det som att den förmågan försvann men nu när den är tillbaka njuter jag som aldrig förr! Om någon läser det jag skriver är inte lika viktigt, det är skönt att bara skriva för att rensa huvudet.

Arbeta med händerna har visat sig vara en bra väg till balans för mig. Jag behöver vara kreativ i någon form även om jag inte är särskilt duktig på det och mest troligt inte heller någonsin blir så bra som jag vill vara då jag saknar tålamod och tid för att träna. Men roligt är det och bra för själen!

Själen är en sak som också verkligen intresserar mig. Jag vill vara en god medmänniska och arbeta för att göra världen till en bättre plats.

Det är inte så få områden som jag gärna vill spänna över men jag ska göra ett försök att rymma alla dessa delar och må så bra jag bara kan.
Det jag uppfattar att jag ställer upp som villkor för mig själv är:

Medveten konsumtion- inte köpstopp men genomtänkt.

Shine your sink-ordning och reda, städa på fredag!

Adjö till sockret

Mer motion

Jobba med händerna

Skriva och reflektera

Det här blir ett spännande år, häng på så får vi se var vi hamnar!

tisdag 14 januari 2014

Utmaningen del 18-20

18 Mina fbgrupper
Den här dagens utmaning var en verklig utmaning visade det sig, det tog mig hela dagen samt en del bollande med min grupp av kloka konsumentkvinnor för att kunna bestämma mig och komma till skott. Allt annat som jag rensat har varit enkelt, det har varit prylar som i mina ögon inte är tillräckligt värdefulla för att ha kvar så det har inte varit någon som helst uppoffring. Men mina facebookgrupper, DET var en annan femma! Självklart fanns det några som det var enkelt att välja bort, gamla eventgrupper är ju tex inte något att stanna i. Men sen då? Grupper som rör intressen jag har men som jag sällan eller aldrig läser i men som skulle vara bra att ha IFALL jag vill läsa? Grupper som rör mina intressen men som bara gör mig arg, irriterad eller ledsen eftersom tonen i gruppen är elak och nedlåtande trots upprepade tillsägelser från administratörer? Köp och sälj och bytesgrupper? Just de här sista visade sig väldigt svåra att välja bort även om jag väldigt sällan köper något. Däremot har jag bytt till mig en del och skänkt bort saker vilket ju inte varit så dumt.

Anledningen till att jag vill välja bort grupper och rensa även här är att jag upplever att det tar för mycket tid att läsa i dem. Eller kanske snarare att jag hellre vill läsa annat, att jag tror att det finns saker att läsa som ligger närmare mitt hjärta egentligen. Mycket av det vi gör gör vi av gammal vana och det är viktigt att våga välja bort och pröva en ny situation. Jag vill inte heller lägga tid på att irritera och störa mig på saker i onödan vilket jag ofta gör när jag läser i grupper och på forum. Livet är för kort för att irritera sig i onödan på människor jag inte känner i frågor som egentligen inte engagerar mig.

Svårigheterna med Köp och säljgrupper hör nog samman med att vara en Snålmor, eller om vi ska vara lite mer allvarliga och seriösa, en medveten konsument. Ska man handla något är det ju bättre att det är begagnat och ska man handla begagnat bör man ha tillgång till den marknaden. Fast en Snålmors resonemang stannar ju inte där, då skulle det ju inte ens övervägas att plockas bort grupper av detta slag. Det ska ju också vägas in hur långt det är värt att åka för att hämta en sak. För Snålmor är det ungefär åtta mil tur och retur till centralorten där sakerna ofta finns. Om sakerna finns på någon av de mindre orterna utanför, på södra sidan av staden, så kan det börja handla om 10-15 mil för en relativt billig och enkel sak. Å andra sidan så kanske man använder den länge och framförallt så bidrar man inte till nyproduktion. Frågan är ju helt enkelt vad som är målet med köpet/bytet; spara pengar eller miljön. Det kan ju självklart vara både och vilket det nog också oftast är men ibland kan ju det ena eller det andra väga tyngre. Det är inte heller miljövänligt att köra bil för att hämta saker men kanske ändå mindre skadligt än nyproduktion av en sak. Bäst är ju förstås om det man söker finns i närområdet vilket jag slutligen beslöt mig för fick vägleda mig. Kvar blev därför bara två grupper som rör orten där jag arbetar och en för det riktiga närområdet. Utbudet är klart bättre i de andra grupperna men å andra sidan så blir jag ju inte frestad att köpa om jag inte ser vad som finns. För det är ju nästa sak; att bara handla det man verkligen behöver och inte hitta på ett behov när man ser sakerna vilket är väldigt snabbt gjort. Egentligen är väl det vad hela konsumtionsproblemet egentligen är; att habegäret hittar på ett behov av att äga en stor mängd saker som vi egentligen inte alls har behov av. Därför kämpar det också emot när man hotar med att ta ifrån det utrymme, tex genom att plocka bort köp och säljgrupper på facebook.

19 Allt i allolådan
Ni vet den där bra lådan i köket där man kör ner allt som man inte vet var man ska lägga någon annanstans, det kan vara ett skåp också. Den lådan i mitt kök fick sig en genomkörare och resulterade i att jag plockat bort en massa telefonkataloger. Striden om dessa är möjligtvis ännu inte avgjord då min sambo är väldigt förtjust i att de finns. Fast egentligen till ingen som helst nytta alls då alla nummer finns på nätet. "Tänk om det blir strömavbrott!" Ja tänk. Det är ju möjligt att man då kommer kunna använda dem för att ringa någon fast jag gissar att det aldrig kommer att hända. Därför ska de smygas ut. Sakta men säkert.

20 Dockvagn och blandade leksaker
Dottern har varit duktig och städat sitt rum och plockat bort leksaker hon inte vill ha. De tog vi med oss ned till vårt bönhus för att göra lekhörnan där lite roligare.

söndag 12 januari 2014

Utmaningen dag 14-17

14 Barnkläder
Har plockat ihop alla de minsta babykläderna som är för små för min guldklimp nu. Jag vet att det här är sista gången jag har en baby så från och med nu kan jag göra mig av med allt han växer ur. Det känns både lite vemodigt och skönt. Jag har ett par vänner som väntar sitt första barn under våren och jag har lovat att de ska få ta över de första sakerna.

15 Trasiga leksaker
Inne på vårt kontor ligger det leksaker som ligger där för att lagas. Det har visat sig vara svårt och det har dessutom gått väldigt lång tid utan att barnet funderat på sakerna. Adjö säger jag.

16 Skötväska, bärsjal
I ett skåp hittade jag en skötväska som jag köpte väldigt billigt på en loppis. Den lät bra men visade sig vara helt värdelös då man var tvungen att vara ungefär ingenjör för att få ihop den. Nu är min sambo det men inte jag själv och eftersom han inte kommer vara med mig överallt så skippade jag väskan. Istället så skänker jag den vidare och hoppas att den hamnar hos en familj som är bättre på komplicerade dylika saker än vad jag själv är.
En bärsjal la jag ner i påsen till mina vänner som väntar barn, sjalen är i trikå och bra för den första tiden när barnet inte har någon styrsel alls. Jag tycker dock inte att den är bekväm att ha på sig och ska istället låna en i ett styvare tyg av en god vän.

17 Paprikaplantan
På dotterns förskola gillar de att lära barnen att odla och det har resulterat i två fina paprikaplantor som flyttade hem till oss i slutet av våren. Sen bodde de ute och jag tänkte inte så mycket på dem utan vattnade dem när jag vattnade mina tomatplantor. I höstas så fick de flytta in igen då de tagit sig så fint och även bar frukt i form av små paprikor! Helt plötsligt så dog nu bara en av dem, knall och fall kan man säga. Jag har låtit den stå med förhoppningen att den skulle ta sig men fick ge upp. Den är död, punkt slut.

fredag 10 januari 2014

Veckans mat vecka 2

Ännu en vecka i slöhetens tecken! Nog har vi ätit och inte var det särskilt intressant eller dyrt då jag knappt ens minns vad jag åt igår. :) Den här matdemensen beror på två saker;
1. Jag har inte skrivit någon matlista utan gör mat lite eftersom på det som finns.
2. Jag helammar. Det blir man lite dum av.

Jag tänkte iallafall bjuda på en av veckans rätter och förklara lite mer ingående vad den innehåller och lite saker som är bra att tänka på när man är en Snålmor!

På bilden ser vi ett axplock av saker som fanns i Snålmors kylskåp i tisdags. Köttfärssås, spagetti, en ostbit, grädde och philadelphiaost som passerat bäst föredatum. Jag började med att hotta upp köttfärssåsen som var lite trist, chilisås och färsk vitlök lockade fram en betydligt roligare smak! Sen kokade jag pasta i form av pastarör för att dryga ut gratängen jag bestämt mig för att tillreda av resterna. Köttfärsåsen drygades ut med mejeriprodukterna och smaken blev ännu bättre av grädden, grädde är en smakbärare precis som smör och förhöjer det mesta.
Eftersom jag ammar så undviker jag kål och lök vilket jag nog annars använt för att dryga ut köttfärssåsen. Nu blandade jag istället de två pastasorterna i en ugnsform, hällde på köttfärssåsen och rev sedan osten grovt som ett topplager. Den fick gratineras i ugnen en stund och sedan serverades gratäng la Snålmor tillsammans med en liten sallad bestående av tomater och apelsin. Jag fick ut ungefär 15 portioner mat av den här omgången, resterna frös jag förstås ner direkt i matlådor.

Rent generellt är gratäng bra restmat eftersom det går att koka fram en bra smak ur det mesta bara man har tid på sig. Pasta är grunden och sen beroende på vad man har tillgång till kokar man någon slags sås som med fördel reds av med grädde för smakens skull men det går också bra att göra en mjölkbaserad ostsås som får binda ihop gratängen i ugnen. Osten är dels en smaksättare men också ett bindemedel. Har man inte ost kan gratängen ta ihop med bara såsen så att säga men det kan ta längre tid. Lägg på folie om den börjar ta för mycket färg, gratinera i 175-200 grader tills det börjar se bra ut.

Pastagratäng är också väldigt mättande eftersom pasta innehåller mycket kolhydrater och grädde och ost är fett vilket också ger en hög mättnadskänsla. Ska man bjuda många och har ebb i kassan eller ska bjuda folk som arbetat hårt fysiskt är gratäng ett utmärkt val. Gratäng går bra att göra även på ris och potatis och istället för mjölksås kan man använda buljong även om man då får tänka på att minska mängden vätska och öka tillagningstiden.

Under studietiden så hade Snålmor aldrig tomt i sitt skafferi eftersom hon var en sådan präktig Snålmor. Det gjorde tillvaron så mycket trevligare att kunna äta ordentlig mat istället för gröt och nudlar som många andra i bekantskapskretsen fick hålla tillgodo med i slutet av månaden. Snålmor var ju dock inte bara snål, hon hade också ett gott hjärta och bjöd därför ofta på mat tillagad i stora kvantiteter den där sista veckan och pastagratäng var en vanligt förekommande rätt. Broccoli är en grönsak som gör sig förnämligt bra ihop med pastagratäng, lägg den gärna i botten på gratängen så det tar åt sig mycket smak av såsen.



onsdag 8 januari 2014

Utmaningen dag 11-13

Dag 11 Linneskåpet

Påslakan och örngott som sett sina bästa dagar. Trasor, barntyg, mannens verkstad, det finns ingen ände på användningsområden för gamla sängkläder. :)
 

Dag 12 Badbaljan som Gud glömde.

Efter en hård kamp fick jag slutligen det snart sexåriga barnet att gå med på att slänga ut badbaljan som varit en av hennes käraste lekplatser sedan ungefär ett års ålder. Baljan fick vi av hennes farmor strax efter att det brunnit och den var inte ny då heller men i brist på bättre tänkte farmor att det fick duga så länge. Och det hade hon helt rätt i. Barnet har älskat denna gula badbalja som med åren blivit i sämre och sämre skick och slutligen nu varit nästintill omöjlig att få ren och tro mig, jag haver skrubbat och försökt! Försökt har jag också att få barnet att gå med på att duscha istället för att bada men där har jag gått bet, iallafall fram till nu då hon vill vara som ett "storbarn". Bäst att passa på, så badbaljan åkte snabbt ut med stränga order till barnets fader att genast slänga något oljigt skräp i den så den blir omöjlig att ta in igen. Jag känner nämligen mitt barn.

Dag 13 Pappershögen som ska sorteras "sen".

Alla har den. Den där högen med viktiga papper som ska sorteras in i pärmar. Någon gång. Nu idag tog jag iallafall itu med att börja sortera den och skilja agnarna från vetet. Utburet till vårt pannrum är nu mina mobilräkningar från tiden innan jag ordnade E-faktura och lite annat smått och gott av samma kaliber. Till min stora glädje innhöll faktiskt högen inte särskilt mycket skrot utan mestadels papper som är viktiga och bör sparas. De är nu på väg mot sin rätta hemvist, pärmen märkt med mitt namn där viktiga papper sitter för att man ska veta var de är.

söndag 5 januari 2014

Veckans mat vecka 1

Oj hej bara, ett nytt år! Jag inleder det genom att totalt glömma bort att jag ska skriva om veckans mat och veckans vettiga val, istället har jag ägnat mig åt rensning och social samvaro med nära och kära av alla de slag.

Jag ska givetvis försöka skärpa till mig på det här, framförallt eftersom jag egentligen använder bloggen som ett sätt att planera vår mat och efterhand skriver och utvärderar hur det gick med rätterna. Det man kan säga om den här matveckan rent generellt är att den innehållit en nyårssupé som var god och uppskattad och tillredd enligt Snålmors alla konster! Det blev en del rester som mättat oss några dagar till och likaså har en omgång spagetti och köttfärssås fått ge oss ett par måltider.
 
Det har handlats i veckan för ungefär 700 kronor. Lite extra till nyår men mest det vanliga; mjölk och ett paket blöjor och lite smått och gott har fått fylla på förråden. Nu stundar tider då jag verkligen slår till bromsen och bara lagar mat från det som finns befintligt hemma, ska bli väldigt intressant att se hur det går. Mjölk handlas varje vecka och likaså frukt och grönt men i övrigt borde det gå klara sig bra iallafall en vecka eller två. Veckans fynd var väldigt prisvärt margarin som såldes ut på grund av det julrelaterade omslaget. Bäst före datumet ligger långt fram i vår men folk köper inte julmargarin i februari så därför måste det ut från affären fortast möjligt. Jag köpte 10 paket som nu ligger i frysen och väntar på kommande storbak. Det fanns också väldigt billig gravad lax med kort datum men den avstod jag ifrån eftersom fet fisk som lax fort blir härsken även om den är fryst och därför måste konsumeras relativt snabbt. Risken blir då att jag får mata mina katter med gravad lax vilket jag inte tycker är en prisvärd kattmat.
 
Jag har tidigare planerat vår mat utifrån ett bestämt schema; måndag rester, tisdag soppa onsdag vegetariskt osv. Det systemet tänker jag nog försöka köra efter även nu under våren, tycker det är ett bra sätt att vara säker på att man får i sig mycket olika saker. Vi har också funderat mycket på det här med att få i sig mer frukt och grönsaker vilket också är ett mål för matlagningen. Det känns som att vi fastnat lite i samma matspår även om jag lagar det mesta själv och därför sällan och aldrig serverar till exempel köpta fiskpinnar eller köttbullar. Men hemrullade köttbullar blir ju lika trist det efter ett tag och vi skulle behöva vidga våra vyer.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det är klokt för en Snålmor att:

Planera familjens måltider för att ha kontroll på ekonomi, näringsinnehåll och variation.
Då och då verkligen äta ur sina förråd för att vara säker på att inget förfars.
Veta när man ska bunkra och när man ska låta bli.

Den blomstertid nu kommer....

Jag älskar blommor och odling, därför beställer jag varje vår fröer. Nu när den nya Impectakatalogen kommit kunde jag därför låta dottern ge sig på förra årets och roa sig med att göra rullar av sidorna. Dessa rullar kan sedan användas till att göra fantastiskt vackra tavlor i varierande storlek. De som är verkligt duktiga gör riktigt coola grejer, min dotters får betraktas som helt godkänd för en femårings första försök tycker jag.

I vart fall hade vi en trevlig eftermiddag med en gammal katalog, en strumpsticka i trä, limstift och en gammal ram utan glas. Det tycker jag var en bra aktivitet! Återbruk och billigt, nästintill gratis, nöje för både liten och stor.




Utmaningen del 5-10

Ibland kommer livet emellan det man vill, till exempel att i lugn och ro få sitta och skriva och fundera på viktiga Snålmorsfrågor som ta tillvara, rensa i röran och leva ett balanserat och harmoniskt liv. Det betyder inte att jag inte levt upp till utmaningen för det har jag gjort men jag har inte hunnit lägga upp bilder och information här bara. Så här kommer den.

Dag 5 Mammakläder


Jag köpte tre par jeans väldigt billigt och sen bytte jag till mig lite till och sen kom en kompis på att hon lånat saker av mig sen tidigare som jag glömt bort. Svärmor kom också med ett lass och i slutändan hade jag så mycket mammakläder att jag nästan inte hann använda allt! Nu har jag lyckats gå ner så pass att jag inte behöver använda just mammakläder för att kunna klä mig men har ändå en rätt begränsad garderob eftersom jag i normala fall är ganska slankt byggd. Därför åker idag mammakläderna ut, det ska inte finnas några tillflyktsalternativ utan jag ska gå ner de överflödiga kilona, punkt slut.

Dag 6 Apoteksskåp

 
Den här dagen blev det skåpet som innehåller mediciner och tillbehör som fick sig en omgång. Den övre bilden visar tomma förpackningar och utgången medicin som ska tillbaka till apoteket. Den undre bilden hur fantastiskt snyggt och prydligt det blev efter att jag sorterat klart!


Dag 7 Plastburkar
Tomma förpackningar är ju bra att ha till förvaring. Fast kanske inte hur många som helst. Nu ser det inte så farligt ut eftersom de vita runda burkarna i bakre raden är staplade i varandra. Det är runt en tjugo stycken och så många tror jag faktiskt inte jag behöver till något. Däremot blir de utmärkta lekhinkar, städhinkar, bordssopkorgar och planteringskrukor så de bor numer i trädgårdsförrådet ute för att användas till sommaren.

Dag 8 Fult julpynt
Vi har så smått börjat plocka ihop julen. Då passade jag på att för evigt ta farväl av detta julpynt som inte ska hälsa på oss mer. Tomtedockorna är i trä och ska sitta i ett fönsterbräde och ramlar ner konstant. Nu har jag ledsnat.

Dag 9 Retrolådan
Jag är inte sådär väldans på den här "retrotrenden" som många gillar. Däremot visade det sig att jag hade lite sådana saker i textilform, både gardiner, dukar och kläder som jag bestämt mig för att göra mig av med. Jag ska försöka ta tag i att fotografera dem mer ordentligt och sälja dem vidare till någon entusiast.

Dag 10 Dataspel

Fick tyvärr inte till någon bild men har plockat bort ett dataspel som legat och skräpat de senaste tre åren då vi inte har någon dator eller konsol som spelet kan spelas på. Har heller ingen aning om hur det hamnade här men jag tror att det kommit med något lass min mamma slängt av som arv efter min yngsta syster.

Koka skinka

Under den gågna veckan så besöktes Willys där vi snubblade över julskinka för 19.90 samt Bregott för 20 kronor paketet. Det gick ju såklart inte ignorera detta tillfälle att fynda så sju kilo skinka och fem paket Bregott fick följa med oss hem. Skinkorna har nu kokats i ugnen ska sedan till exempel förvandlas till pizza, skinksås, salladsskinka och kanske någon slags gratängingrediens? På nyårsafton ingick det av just denna skinka i förrätten; en mycket uppskattad liten röra med tomat, skinka, ägg och majonäs på toast!


På bilden ser vi då en av dessa skinkor på väg att svepas in i folie. Den har smaksatts med äpple, lök och citronsaft och bakas ungefär 60 minuter per kilo på 150 grader. Det bästa är egentligen att använda ugnstermometer men min är tyvärr trasig så det fick bli lite på känn vilket blev bra, en mer välsmakande skinka än denna har vi inte fått till tidigare.


 

 
 När man kokat, eller ugnsbakat om man ska vara verkligen petig, sin skinka så har man förutom en färdig skinka också skinkspad. Det är en av ingredienserna i maträtten "blöta" som är bröd uppblött i skinkspad. Man doppar alltså bara brödet helt snabbt med hjälp av en hålslev och lägger det sedan på en tallrik. Det är en vanlig rätt till jul och kallas då dopp i grytan men i mina hemtrakter äts den nog egentligen året runt och går då under namnet blöta. Den kan göras med både mjukt och hårt bröd, vörtlimpa är vanligast om man använder mjukt bröd och ljusugnsbröd ifall det är hårt bröd. Jag har inga belägg för detta men jag TROR att det är vanligare här där jag bor att använda ljusugnsbröd. Blött bröd i sig självt är ingen kulinarisk upplevelse utan något slags smakstärkande tillbehör krävs det. Smör, gärna extrasaltat, senap, sirap, äppelmos och kaviar är några av de varianter jag har stött på. Har man torrt gammalt ljusugnsbröd och känner ett inre tvång att ta tillvara så kan man också använda köttbuljong för att tillreda sig en tallrik blöta, ett perfekt sätt att se till att inte minsta smula förfars!


 
 
 
 

onsdag 1 januari 2014

Utmaningen dag 4 och GOTT NYTT ÅR!

Årets sista dag tillbringades som oftast vid spisen där jag jobbade hårt på kvällens festlighetsmiddag! Jag älskar att laga god mat och att bjuda nära och kära och typ vem som helst som egentligen råkar passera på gatan utanför. :)
Nyårsafton är lite friare ur kreativitetssynpunkt än till exempel julafton; den är som den är liksom med skinka och sill men nyår har färre regler även om reklambladen gärna vill göra gällande att vi borde äta oxfile och hummer.

Årets meny bestod av:
 
toast med skinkröra
 inbakat älgkött på en bädd av svamp, paprika, lök och bacon med topping av dessertost
potatiskroketter
pannacotta i två utföranden
 
 
 
Men hur tänker då en Snålmor då hon ställer till med fest? Och blir det någon fest i en Snålmors hus eller sitter gästerna och gråter och skrapar loss glasyren från tallrikarna av hunger? Nej, inte direkt. Jag är känd inte bara som en Snålmor utan även som en god Matmor vars gäster bjuds på det bästa huset förmår. Hur går då detta ihop? Jag skulle säga att det handlar om planering och matintresse.
 
 
 
 
På bilden ser vi alltså råvarorna till en trerätters middag för fem vuxna och ett barn.
 
 

 


 Här har vi då förrätten i färdigt utförande. Det är finhackad skinka från förra veckans tokfynd på julskinka för 20 kronor kilot. Det har sedan blandats med en finhackad gul lök som bara fått svettas lätt i stekpannan, fem kokta hackade ägg, två tomater och en halv tub majonäs. Röran vilar på en halv avokado som slicats och ett salladsblad. Brödet är vanlig formfranska. Äggen köptes på extrapris i mitten av december och brödet likaså.

 



Här har vi grönsaksröran varpå älgköttet så småningom ska vila. Det är paprikamix på extrapris, rödlök från en en kilos påse på extrapris, champinjoner som köptes färska gräsligt billigt i samband med avslutningen av grillsäsongen och hackades upp och frystes inför kommande fröjder. Jag köpte flera kilo för 20 kronor eller något sådant och nu var det sista påsen som gick åt.

 


Till vänster vilar en färdig smördegsrulle med grönsaker, älgkött och dessertost. Älgkött använder jag eftersom det är det kött jag har bäst tillgång till eftersom jag köper av min pappa men egentligen vilket kött som helst går nog bra. Jag brukar oftast göra den här rätten med stek men eftersom jag hade gott om tid så valde jag att använda grytbitar och älgkotletter som fick steka länge för att bli mjuka. Jag blandade också köttet med bacon som jag köpte på extrapris för ett par veckor sedan. Det passade bra ihop, älgkött kan vara lite torrt eftersom älg är ett så magert kött så en extra fettkälla är inte så dumt. Smördegen var köpt, det går att göra egen men det är besvärligt att få den riktigt bra. Jag hade därför passat på att köpa ett par förpackningar som var på väg att gå ut datumet på och stoppat i frysen tidigare i höstas. Sen toppades härligheten med dessertost, denna gång kantarellsmak och tacosmak. Osten var köpt på fullpris vilket är 11 kronor asken men håller man ögonen öppna ett tag innan bjudningen kan man ofta hitta erbjudanden på dem, framförallt om de ska bjudas på vid nyår eller jul.

Normalt sett brukar jag alltid göra någon egen potatisrätt men eftersom vi ganska nyligt blivit fyra i familjen tog vi det säkra för det osäkra och köpte kroketter. Skala och hacka potatis tar tid, tid som man kanske inte har om babyn har ont i magen eller inte vill vara ensam i sin babysitter.

 

 
Till huvudrätten bjöds det en grekisk sallad med tomat, gurka, sallad, rödlök, fetaost, avokado och oliver. En kall bearnaisesås som är så ofantligt mycket godare än någon jag kan göra själv fanns på flaska och slutligen ägg och tomatröra, samma som förrätten men utan skinka. Fetaosten kallas Salladsost och är av märket ICA Basic men duger absolut gott. Den är lite mjukare än "riktig" fetaost och inte heller lika salt vilket jag uppskattar då jag gärna kryddar mina sallader med salt och peppar själv.
 


Sista bilden är första omgången av efterrätten, pannacotta. Den första omgången var smaksatt med vit choklad och dekorerad med vackert strössel i vitt och guld. Den andra omgången var lakrits och fick en klick rårörda hallon på sig och fick ett lätt täcke av riven vit choklad. Just den här kvällen var de laktosfria eftersom en av gästerna är laktosintolerant. Ett bra spartips är att köpa grädde på extrapris och frysa den, det går ändå bra att göra pannacotta av den sen. Laktosfri grädde hittar man väldigt sällan på extrapris så det är svårare. Hallonen plockade jag själv i somras så de var alldeles gratis och den vita chokladen var en jättebillig kaka från Willys.

Sammantaget så blev det en lyckad kväll och jag fick mycket beröm för maten som verkligen var god. Det gick alltså utmärkt att använda billiga ingredienser för att göra väldigt god mat. Framförhållning och frysen är din bästa vän om du också vill laga billig festmat. Det blev en del rester över eftersom jag gärna medvetet gör mer än jag behöver. Rester av nyårsmat är gott och trevligt att hitta dagen efter! Jag hade absolut kunna spara några kronor till genom att till exempel inte bjuda på två efterrätter men jag gillar efterrätt och tycker det var väl investerade kronor!

Gott nytt år alla som hittar till det här inlägget, hoppas att ni får ett fint 2014!
 

Slutligen så; dagens utmaning! Dotterns skräphög med eventuellt pysselmaterial som hon förvarat i köket vid vår radio. Adjö.

Utmaningen dag 3

Som alla andra människor har jag ett badrumsskåp, i vår familj så lyxigt uppstyrt att varje familjemedlem har sitt eget! Så någon annan förklaring än att jag är en förskräcklig Slarvmaja och tillika Snålmor finns inte till denna röra.



Den undre bilden är alltså det överflöd som jag väljer att ta adjö av denna dag, det som dominerar mest är handkräm som jag tydligen gillar att öppna och använda ett kort tag innan jag kastar mig över nästa. Ärligt talat är det väl så att jag ofta faktiskt GLÖMMER att jag har en öppnad förpackning och öppnar en ny. Jag köper väldigt sällan handkräm utan får dem ofta i julklapp av min svärmor men det är ju ingen ursäkt för att inte använda dem bättre än att låta dem stå i halvtomma i skåpet och vänta på sopkorgen. Nu har jag ställt fram dem för att de SKA användas upp allihop innan det blir någon ny. Det visade sig också att jag hade sju, 7, SJU flaskor deo. Här var inte alla öppnade men det var fullt tillräckligt många för att inte köpa under 2014 kan jag tänka. Flaskorna är nu uppställda i badrumsskåpet i användningsordning så att de inte går att missa.