fredag 30 januari 2015

Födelsedag och febriga funderingar!

Om det är ödets ironi eller hederlig gammal slump vet jag inte men faktum är att Snålmors födelsedag infaller på den statistiskt sett fattigaste dagen på hela året; 24 januari. En månad efter julaftons överflödsdag ekar det tomt i många plånböcker och man längtar efter befrielsen i form av månadens löning! Själv får jag faktiskt lön den 27 varje månad så jag får till och med vänta ytterligare lite till men ska sanningen fram HAR alltid Snålmor pengar att ställa till med kalas för om hon vill det exakt på födelsedagens datum. Det har däremot ofta varit så, framförallt när jag var yngre, att det inte fanns möjligheter för gäster att delta i firandet på grund av pengabrist.

Jag har aldrig varit en materalistisk person så presenter och gåvor har jag blivit glad och tacksam över men inte sett som en nödvändighet vilket jag också alltid väldigt aktivt lobbat för. Min största glädje är närvaron av vänner och familj och ibland har det faktiskt gått övertala dem till det. Samtidigt så älskar jag att ge bort saker och förstår såklart hur konstigt det känns att komma utan en gåva till någon som fyller år så jag kan förstå obehagskänslan. Mest handlar det förstås om skammen att behöva tala om att man inte har pengar, att vardagslivet inte riktigt går ihop i samband med jul och nyår. Därför brukar jag också lite artigt se till att skjuta på mitt firande till slutet av månaden för att befria vänner och familj från det generande uppdraget att erkänna att man inte har pengar.

Men hur blev det då, nu har ju befrielsens dag både kommit och gott, hur var kalaset?! Jo, inte alls faktiskt eftersom familjens minsting drabbats av RSvirus och varit så sjuk att vård på sjukhus blev nödvändigt. Först trodde vi att det var magsjuka men det utvecklades snabbt till en fruktansvärd luftvägsinfektion och även om det värsta verkar vara över så är barnet fortfarande sjukt och medtaget. Även det äldre barnet har blivit fasansfullt förkylt och den goda Snålmor har tillbringat natten på soffan tillsammans med feber och nässpray. Det är inte ofta Snålmor blir febrig men nu är hon faktiskt riktigt knäckt. Kalaset fick därför skjutas upp en gång till eftersom RSvirus är väldigt smittsamt och det finns många småbarn under ett år i bekantskapskretsen. Den "rätta" helgen var det den misstänka magsjukan som sade nej tack till besök från de som faktiskt hört av sig och ville komma på rätt dag! :) Snålmor har dock gott hopp om att NÄSTA helg kan bli en trevlig tillställning med både mat, fika och gäster. Jag älskar gäster och att servera god förtäring så jag tänker minsann inte försitta denna chans även om den skjuts upp en smula!

Eftersom jag har köpstopp är jag lite kluven till presenter och det är faktiskt några som frågat om just det. Jag har resonerat som så att jag inte kan styra över vad andra ger mig men har antytt att praktiska saker som jag behöver är bra gåvor. Till exempel skulle jag behöva ett nytt måttband och hårsnoddar, just nu stjäl jag i hemlighet av mitt äldre barns förråd men dels är de väldigt små och också mycket rosa och glittriga, inte riktigt Snålmors stil. :) Min snälla och fina sambo kom med ett presentkort som jag får lösa in på vilken affär eller aktivitet jag än önskar och tillsammans med presentkortet jag fick i julklapp från jobbet har jag bestämt att familjen ska äta middag på restaurang. Det ser jag fram emot! Just nu i skrivande stund med feberfrossa, snorpapper och handdukar överallt känns det en smula långt bort men den som håller ut belönas! Handdukarna har placerats ut eftersom det yngre barnets virus framkallar väldigt otrevliga kräkningar fulla med slem och är man ett år är det svårt att säga till om att man mår illa. Lite uppförsbacke just nu alltså men snart är den över och livet blir som vanligt.

tisdag 27 januari 2015

Havremjölk, havregrädde och havregurt.

Mina barn är allergiska på så vis att mitt äldre barn lider av laktosintolerans och mitt yngre barn är allergiskt mot mjölkproteiner. Det som förmodligen kommer att hända är att det yngre barnets allergi utvecklas mot laktosintolerans i takt med stigande ålder och kanske längre fram blir precis som Snålmor och tål mjölk i begränsad mängd. Fram till dess så väljer vi bort mjölkprodukter och försöker hitta bra alternativ.

Jag tycker att mina barn ändå har tur i oturen eftersom det idag finns väldigt mycket bra ersättningsprodukter, till och med choklad som smakar riktigt bra finns i mjölkfri form! Det enda som jag tycker är svårt att ersätta på ett fullvärdigt sätt är vispgrädde men det kan man leva med. Det är inte så ofta man behöver använda det ändå och eftersom barnet inte har någon direkt vana vid vispad grädde är han nöjd och glad med annat. Vi föredrar efter lite testande av olika sorter Oatleys produktsortiment på grädde och yoghurt. Havremjölk gör jag oftast själv och det är faktiskt om det som detta inlägg handlar.

3 dl havregryn
1-1,2 liter vatten
3 msk rapsolja

Blanda i mixer och mixa några minuter. Häll upp i silduk och sila av, tappa upp på flaska och förvara i kylen. Mjölken håller några dagar i kylen och är lite "tyngre" än köpt, man kan behöva röra eller skaka om den ordentligt innan man använder den eftersom havrestärkelsen blir som en kaka i botten på flaskan.

Jag har också prövat att göra egen havregrädde som ska gå att vispa med lite justeringar men det har jag inte prövat. Jag har använt den i matlagningen och tycker att det fungerar okej men föredrar nog Oatleys matlagningsvariant eftersom den smakar mindre havre än den man gör själv.

variant 1

3 dl havregryn
3 dl vatten
3 msk rapsolja

Blanda i mixer, mixa och sila av.

variant 2

Koka havremjölk tills den tjocknar.

vispbar grädde

Koka havremjölk tills den tjocknar, mixa med någon matsked rapsolja i mixer och rör i några droppar citron. Förvara i kylen över natten.

Havregurt

1 liter havremjölk
1 dl köpt havregurt
1-2 tsk potatismjöl

Havremjölken ska kokas upp, sen reder man med potatismjölet. Blanda ut det med lite havremjölk och vispa ner. Svalna sen av ner till runt 46 grader innan du tillsätter din färdiga gurt. Sen placeras yoghurten to be i ugnen i 7-10 timmar på 40 graders värme.

För egen del har det här aldrig fungerat, jag har även försökt göra egna mejeriprodukter som misslyckats. Däremot hittar jag flera personer på nätet som hävdar att det fungerar och använder på ett ungefär ovanstående recept så jag gissar att det är sant och det är Snålmor som är en klantmaja när det kommer till mejeritillverkning. Om du prövar och lyckas, lämna gärna en kommentar och avslöja dina hemligheter!

Tiden flyger liksom den också är pengar

Tid. Sättet vi mäter upp och definierar väldigt många av livets företeelser i. "Det finns en tid för allt" står det till och med i Bibeln och moderna författare har skrivit specifikt om just begreppet tid och vad det innebär för oss idag, vad det betydde förr och hur bristen på tid gör oss sjuka och olyckliga.

Angående att tiden flyger hade jag egentligen tänkt skriva massor med inlägg redan men livet med mycket arbete och sjuka barn kommer ständigt emellan. Jag märker dock att jag inte har några som helst problem med att hålla mig till mina nyårslöften ändå, det som har införskaffats för mina pengar den senaste månaden är apoteksvaror. Det har i och för sig konsumerats en hel del av varan men sjuka barn och föräldrar som sagt, snabbt drar det iväg på nässpray och alvedon och astmamediciner.

Idag är det löningsdag och jag har också bestämt att jag ska räkna igenom mitt saldo varje löningsdag och se vad jag egentligen haft för mig. Det visar sig att totalt har jag förbrukat 824 kronor under januari månad. 412 kronor av det är apoteksvaror och resten är bland annat lunch på en kurs, snabbmat till min dotter i samband med ett sjukhusbesök, lite extra mat för att kurera en magsjuka som drog förbi förra veckan och ett besök på Röda Korsets café tillsammans med barnen. Jag hade absolut kunnat avstå från delar av dessa kostnader, men tycker ändå att det är helt acceptabelt.

Annat ekonomirelaterat som hänt sedan förra inlägget är bland annat sömnaden av en byxklänning, alltså en tjusig damklänning sydd av ett par herrbyxor. Snålmor gillar att sy och är inte alls helt oäven på det men ofta saknas tiden att prioritera det. Jag såg en bild på en liknande klänning för ett år sen ungefär och bestämde mig för att det var något som skulle prövas! Sen tog det bara ett år då att komma till skott men det må då vara, nu är den klar och snygg blev den! Kostnaden för klänningen är 10 kronor och betalades före nyår så jag har inte brutit mot mitt köpstopp för att tillverka den. Jag har någon plan på att göra fler men vi får se när tiden räcker till.

lördag 3 januari 2015

Välkommen 2015!

Egentligen tror jag inte riktigt på nyårslöften men jag tror på att genomdriva förändringar i livet ifall man inte är nöjd med något och jag tror att ett nytt år kan vara ett bra avstamp för det. Sagt och gjort är det dags för några förändringar även för Snålmor!

1. Inget godis eller snacks. Snålmor älskar socker och fett och tycker att livet alltid blir mycket bättre med 200 gram chokladkaka med nötter och russin. Nyttigt är det inte alls och bra för karaktären är det att avstå från det man har svårt att tänka sig vara utan. Nötter är tillåtna eftersom det finns väldigt mycket bra fett i dem. 

2. Köpstopp. Jag har sniffat runt detta under en längre tid nu och kört lite lightvariant under året som föräldraledig. Det kändes lite för stort att verkligen avstå från all shopping, Snålmor älskar att fynda, men nu känns det som att jag kan vara redo att stirra mitt livs fynd i vitögat utan att låta det följa med hem. Nödvändigheter till hemmet är godkända liksom självklart mediciner och dylikt. Barnen ska givetvis få sitt och presenter går bra även om jag ska försöka hålla mig till att ge bort sådant jag själv tillverkat eller kan erbjuda. 

3. Jag ska ge mig själv en kvart om dagen. Avslappningsövning eller promenad spelar ingen roll, en kvart varje dag ska jag ge mig själv som ska syfta till att göra min kropp avslappnad och glad. 

Sen var det de ekonomiska målen för året. 

Jag räknar med att spara en slant på köpstoppet även om jag normalt sett har en väldigt låg konsumtion. Den lilla slanten tänker jag iallafall spara. Mitt sparkapital ligger idag på 32000 kronor. Jag skulle väldigt gärna vilja att den summan är 40 000 till nästa årsslut. Eftersom föräldraledigheten nu är slut och min sambo återgår till sitt jobb ska det egentligen inte vara något problem men vi har fått veta i dagarna att han blir varslad när han återgår till jobbet på grund av arbetsbrist. Det känns inte alls roligt men inget att göra något åt. Det innebär också att våra inkomster kommer fortsätta vara ungefär som föregående år vilket gör det svårt att spara. Vi får väl se vad som händer.

Mitt långsiktiga mål är 100 000 kronor i buffert, något jag hoppas ha uppnått innan jag fyller 40 vilket jag gör 2018. Om min sambo får jobb tror jag att det är en möjlighet.